top of page

De ce vorbim despre consimțământ?

 
Agresiunea sexuală și hărțuirea sunt încă subiecte tabu în cultura noastră și atunci când se întâmplă astfel de cazuri, e complicat să găsești ajutor și să decizi ce să faci mai departe.
Pentru a ajuta rezolvarea acestei probleme, noi oferim resurse utile și ghiduri pas cu pas despre cum să vorbim despre hărțuire, cum să reacționăm la povestea unui supraviețuitor/toare, și unde să căutăm ajutor profesionist.

Menționăm că niciunul dintre noi, cei din Proiectul C.I.R.E.S., nu suntem instruiți să oferim consiliere terapeutică sau juridică autorizată.
Cu toate astea suntem aici să vă oferim informații utile despre unde și cum puteți primi ajutor și suport.

Dacă cunoști orice altă sursă de adăugat la lista noastră de resurse utile, te rugăm să ne trimiți un e-mail cu sugestia ta la adresa hello.cires@gmail.com
question.png
Resursa 1
Cum să spui cuiva despre agresiunea sexuală pe care ai suferit-o?
Găsește o persoană în care ai încredere

Nu contează cât de apropiați sunteți -  poate fi un membru al familiei, un prieten de-al tău, un profesor, un medic. Și nu uita de consultațiile online pentru supraviețuitorii agresiunilor sau hărțuirilor sexuale. Persoana pe care o alegi trebuie să fie de încredere, grijulie, capabilă să te asculte și să-ți păstreze secretul, dacă îi ceri asta.
Povestește doar lucrurile pe care vrei să le spui
Fii liber/ă să împărtășești atâtea detalii, câte simți că e ok să le spui. Este absolut normal să nu povestești în amănunte experiența ta, dacă nu te simți gata să o faci. Concentrează-te pe sentimentele tale și pe modul în care te-a afectat acea întâmplare.
Alege locul și timpul convenabil
O astfel de destăinuire poate fi o experiență obositoare și provocatoare. Vorbește atunci când te simți pregătit/ă, nu când cealaltă persoană se așteaptă să-i oferi detaliile. Găsește un loc unde vă veți simți confortabil și în siguranță, unde nimeni nu vă poate deranja sau asculta lucrurile pe care nu ai vrea să le afle și altcineva.
Spune-le cum te pot ajuta
De regulă, atunci când o persoană aude o poveste terifiantă, el/ea vrea să te ajute să te recuperezi. Spune-le modul în care ai vrea să obții ajutor sau de care ajutor ai avea nevoie. Fiecare are propriul mod de recuperare - unii au nevoie de mai mult spațiu, alții – de cineva care să-i susțină sau, pur și simplu, de cineva care să-l/s-o scoată la o plimbare.
De ce ai avea nevoie să povestești despre experiența ta?
Pentru că acesta e un pas important spre recuperare. Și nu uita că tu ești stăpân pe cum, când și cui îi împărtășești experiența ta. Dar în același timp nu te forța să-ți retrăiești trauma, povestind-o, - tu ai tot dreptul să nu vorbești despre asta, dacă nu ai energie pentru a purta  conversații dureroase sau a suporta orice alte consecințe, pe care le poate genera o astfel de confesiune.
Resursa 2
Cum să sprijini pe cineva, care a fost agresat sexual?
O astfel de experiență poate fi traumantă și poate avea efecte diferite asupra oamenilor. Unii preferă să vorbească, alții preferă să-și păstreze experiența în secret. Dar ceea ce trebuie să știi este că împărtășirea poveștii este primul pas către recuperare. Așadar, dacă un/o prieten/ă de-al tău/de-a ta a decis că acum este gata să-ți spună povestea sa, înseamnă că această persoană are cu adevărat încredere în tine. Sfatul nostru este să fii înțelegător/-oare, solidar/ă și autentic/ă.
În primul rând, găsește un loc liniștit și sigur pentru a vorbi. Asigură-te că nimic nu o să vă sustragă atenția sau că nu există persoane care v-ar putea asculta convorbirea.

Pune-ți telefonul la modul silențios și preia postura prin care ai putea demonstra că ești prezent/ă și asculți activ. Prietenul/Prietena chiar are nevoie de toată atenția ta. Deci te rugăm, fii un ascultător activ!
Asigură-ți prietenul/prietena că discuția dintre voi doi va rămâne confidențială.

Întreabă-ți prietenul/ prietena cum se simte. Mulți supraviețuitori ai agresiunilor trec prin PTSD (tulburare de stres post-traumatic), care poate provoca anxietate, depresie, insomnii, gânduri intruzive și, în cele din urmă, reprezintă provocări în a trăi o viață normală, de zi cu zi. Sprijină-ți prietenul/prietena și spune-i că e ok să nu să se simtă ok și că tu ești alături să îl/o susții și să îl/o asculți ori de câte ori are nevoie. Arată-i că-ți pasă și întreabă dacă are nevoie de asistență profesională.
Și nu uita - ești aici pentru a asculta, nu pentru a judeca sau a comenta.
Arată-i prietenului tău/prietenei tale sprijinul tău.

Validează-i povestea. Deseori, unul dintre motivele pentru care supraviețuitorii nu își împărtășesc poveștile este teama că povestea lor va fi considerată neadevărată. Această învinuirea de către societate trebuie oprită. Statisticile indică faptul că este extrem de puțin probabil ca un atac raportat să fie fals - doar 2% din agresiunile raportate sunt false, la fel ca și în cazul altor crime.
Asigură-ți prietenul/prietena că va trece peste asta.

A supraviețui unei hărțuiri sau unei agresiuni sexuale, dar și a vrea să vorbești despre greutățile prin care treci, dovedește că prietenul tău/prietena ta e o persoană cu adevărat puternică. Ajută-l/ajut-o să înțeleagă că împărtășirea poveștii sale nu este ceva de care ar trebui să-i fie frică. Acesta este un act de curaj.
Asigură persoana că atacul nu s-a întâmplat din cauza lui/ei.

De obicei, supraviețuitorii agresiunilor se învinovățesc pe ei înșiși, crezând că dacă ar fi acționat diferit, hărțuirea ar fi putut fi prevenită. Această vină e amplificată și de societatea care mereu judecă supraviețuitorii. Este important să subliniezi că nimeni nu poate fi învinuit pentru agresiunea sexuală a unui răufăcător. Ajută-ți prietenul/prietena să înțeleagă că nu a avut de ales și că atacul a fost o întâmplare imprevizibilă, care l-a/a facut/-o în consecință victimă.
Amintește-i prietenului/prietenei că decizia îi aparține.

Reamintește persoanei că opțiunea de raportare a hărțuirii este întotdeauna disponibilă și că el/ea este persoana cu dreptul de decizie. Deși este extrem de greu pentru un supraviețuitor să o facă, raportarea poate preveni noi hărțuiri din partea aceluiași criminal. Hărțuirea este o infracțiune, în care agresorii sunt mai predispuși să comită aceleași acțiuni din nou, în medii în care violența sexuală rămâne nepedepsită. Nu uita să menționezi că îți vei sprijini prietenul/prietena indiferent de ce decizie ia. Este povestea lui/ei și nimeni altcineva nu poate decide cum ar trebui să se termine.
Asigură-ți prietenul/prietena că nu este singur/ă.

Împărtășirea unei experiențe terifiante este o provocare dificilă și un act de curaj. Amintește-i despre campania #MeToo și despre supraviețuitorii care au o viață reușită în ciuda durerii pe care au suferit-o. Nu este nevoie să-i faci publică povestea, dacă prietenul tău/prietena ta nu e de acord, dar a vorbi despre asta și a fi deschis/ă să-ți împărtășești gândurile și sentimentele este un pas uriaș în depășirea celor mai grele momente.
Invitați un prieten / o prietenă să facă un examen medical.

 În timp ce contactarea poliției nu este întotdeauna o idee bună, un examen medical este o necesitate. Menționați faptul că sănătatea sa depinde de un examen medical, care trebuie făcut. Dacă există riscul de sarcină, pot fi luate în considerare opțiunile de contracepție de urgență și un test de sarcină (care se repetă după 2 săptămâni).

Alte teste recomandate pentru o persoană de orice gen după un atac includ testarea bolilor cu transmitere sexuală (cum ar fi gonoreea, chlamydia, infecția cu papilomavirus uman, sifilisul și hepatita) după 6 săptămâni, infecția cu HIV după 90 de zile și testarea repetată pentru sifilis, hepatită și HIV după 6 luni. Mulți medici fac analiza de sânge, urină, secreții vaginale, cervicale sau uretrale pentru a verifica infecțiile cu transmitere sexuală. Dacă iprietenul tău/prietena ta nu are bani să achite testele, care pot fi costisitoare în clinicile private, oferă-i ajutorul pentru a găsi teste gratuite în sectorul de sănătate publică sau organizațiile non-profit.
Păstrează confidențialitatea discuției voastre.

Cu siguranță îți pasă mult de prietenul tău/prietena ta. Chiar dacă ai putea crede că este mai bine să-i raportezi experiența pentru a opri făptașul, supraviețuitorul/supraviețuitoarea este singura persoană în drept să decidă dacă o va face sau nu. Rolul tău este cel de ascultător și susținător. Nu tu ești cel care ar trebui să ia decizii, chiar dacă părerea ta este diferită și ai doar intenții bune.
Ai grijă de propriile trăiri.

Deși pare fi dificil de acceptat, trebuie să înțelegi că atacul nu a fost sub controlul tău sau a prietenului tău/prietenei tale, ci doar sub controlul persoanei care a comis fapta. S-ar putea să simți frustrare, supărare, furie sau descurajare că s-a întâmplat așa ceva cu un prieten de-al tău, dar nu îți reproșa că nu poți ajuta mai mult. La această etapă, sprijinul și validarea din partea ta sunt suficiente.
Unde poți solicita ajutor profesional?
În Moldova, femeile și copiii care au suferit abuzuri domestice și sexuale pot solicita ajutor de la mai multe organizații. Am enumerat câteva care ar putea fi utile pentru tine.
 La Strada
 
• Informații și îndrumări cu privire la cazurile de violență domestică și sexuală
• Consiliere și sprijin emoțional
• Consultanță juridică
• Informații despre serviciile medicale disponibile
• Direcționarea victimelor către alte servicii specializate pentru asistență specifică
• Îndrumare și sprijin în raportarea cazului către autorităț
• Intervenția unei echipe mobile pentru victimele violenței sexuale
• Asistență gratuită a unui avocat și a unui psiholog
ONG „Casa Mărioarei” (Chișinău)
 
• adăpost de urgență în situații de criză până la o lună, cu copii (21 de locuri)
• cazare și mâncare gratuite
• asistență socială
• consiliere psihologică
• medierea relațiilor cu partenerul și cu alți membri al familiei
• grup de sprijin
• consultanță juridică
• asistență medicală 
Centrul pentru copii în situație de risc
„Drumul spre casă” (Bălți)
cprtcopii@yandex.ru
• îngrijire temporară pentru copii și tineri aflați în situații dificile
• plasament (7 locuri)
• intervenție de criză
• psihoterapie
• consiliere juridică (drept civil, ordine de protecție)
• însoțire la procesele legale, sprijin pentru copiii victimelor
• reintegrare socială
• asistență medicală
Resursa 3
bottom of page