top of page

Când alți oameni nu ne respectă limitele personale, asta poate duce la frustrare, frică, furie, disperare, tristețe și chiar poate provoca traume.
 

Nu putem șterge evenimentele traumatizante din trecutul nostru, dar putem diminua impactul acestora asupra vieții noastre de
acum. Adesea avem tendința de a „amorți” amintirile dureroase și de a ne distanța de ele de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Dar rana rămâne.

 

Primul pas pentru vindecare ar fi să recunoști ceea prin ce ai trecut și să vorbești despre asta.

 

 

Chiar dacă a vorbi înseamnă să scrii în jurnalul tău sau să trimiți un mesaj unui prieten apropiat. Chiar dacă au trecut ani după ce ai fost hărțuit/ă sau agresat/ă, durerea ta este validă. Să știi că nu există o traumă nesemnificativă. Dacă simți disconfort sau durere, să povestești despre experiența ta, te poate ajuta să scapi de emoțiile negative și să-ți  recuperezi puterile.
 

Te invităm să-ți împărtășești experiența cu comunitatea, așa cum au făcut și alți oameni curajoși, prin formularul de mai jos.
Ne poți trimite povestea în mod anonim sau dezvăluindu-ți numele. 

 

Fii liber/ă să îți spui povestea

Mulțumim pentru încredere!

AVERISMENT DE CONȚINUT:

viol, răpire, hărțuire, consum de droguri.

Anonim

Mi s-a intamplat la facultate, profesorul nostru care imi amintea atat de mult de bunicul meu (60+ ani), si care in predare era ideal, darnic la laude, atent si intelept in domeniul pe care-l preda. El apropo fusese decan iar in momentul studiilor mele doar preda pictura si desenul la UTM. Deci avea/are autoritate si imagine buna. Chiar e o persoana foarte placuta dintr-o parte. Dar cazuri ca facea propuneri indecente studentelor, ca cuprindea si atingea studentele sunt de nenumarat. A inceput cu colega mea, prima lui victima din grupa mea doar. Si cand ea i-a dat de inteles ca ea nu se lasa folosita, s-a apucat de mine. Iar eu fiind mai slaba de caracter pur si simplu il evitam, sau mereu luam vreo colega cu mine cand trebuia sa intru la el. La inceput putea parea ca e afectiune bunic-nepoata, ma cuprindea fara motiv, pupa in frunte, mangaia pe cap in timp ce desenam. Cred ca-i psiholog bun pentru ca m-a ales pe mine, s-a gandit ca sunt slaba si nu o sa pot face nimic. Dar cel mai strasnic moment a fost in ultimele zile pana la sustinerea tezei de licenta. In timp ce lucram la proiectele noastre cu majoritatea colegilor, intr-un cabinet de calculatoare, el s-a apropiat de mine pe la spate si-mi puse mana pe gat. Colegii nu puteau vedea ce face, dar erau la cativa metri de noi. Si mana lui batrana imi masa gatul in timp ce eu eram strapunsa de soc, frica, si nu puteam scoate nici un cuvant, incremenisem. Unica ce am putut face era sa-i apuc mana cu a mea si sa o tin sa nu coboare mai jos, si doar asa ma opuneam. Apoi la ureche mi-a propus sa vin la el in cabinet cat mai sunt prin bloc. Am zis ca nu vreau si a zis sa ma gandesc. Stiam ca poate face ceva de genul dar nici cand e inconjurat de stundenti. Cat de bolnav sa fii? Si asa toata grupa mea stia despre asta, si din alte grupe, si din alti ani erau fete ca si mine. Noroc ca nu a depins nota mea la licenta. Dupa cazul ala n-am mai calcat pragul facultatii. Si el inca preda presupun.”

Roxana

Cândva am fost la un cunoscut acasă, deoarece m-a invitat să încerc niște praf pe care îl avea de tras pe nas. Apoi am luat și a ajuns să se dea la mine spunându-mi că e foarte okey dacă ne sărutăm și întreținem un raport sexual. Și pe acele substanțe am făcut exact cum mi-a spus. A fost urât de tot că nu simțeam nimic și nici măcar nu putea să întrețină acel contact. Țin minte și acum efectiv scârba care nu mi-o mai pot scoate din cap. Apoi a invitat un prieten care a încercat și el să facem ceva împreună. M-am speriat de ei și tot ce am mai putut să fac a fost să le mărturisesc asta, însă ei încontinuu îmi spuneau că nu am de ce să-mi fac grijă. A doua zi după incident m-a chemat la el. Am venit acolo pentru că spunea cumva că e singurul mod prin care să poți trece de negativitatea acumulată. Am ajuns acolo și iar a insistat să iau acea substanță. A insistat imens! Dar l-am refuzat numai eu știu cum. Țin minte că m-a convins să întrețin un oral CÂH CÂH CÂH cu acesta și da, cum spuneam, oribiiiiiiiiiiiil X_X  Am reușit să scap de acolo și să merg acasă luându-mi iar viața în piept și având încredere în propriile decizii. Acum câteva zile! După...8 ani? de atunci, m-a sunat tipul de pe contul unei fete pe messenger. Foarte prietenos, invitându-mă iarăși la el, cu aceeași ofertă, spunându-mi că îi este dor de mine, că a venit din străinătate și că ar vrea să se vadă cu un om doi, că e singur. A văzut că nu îi răspund la cererea de prietenie de pe facebook. AȘA E! Nu îi dădusem accept și m-am simțit un pic prost pentru asta, dar sincer efectiv mi-a fost atât de dificil să îl mai accept ca om. I-am urat zile frumoase și i-am explicat că eu m-am schimbat mult și sunt cu studiile, am o viață bogat creativă și nu am interese pentru așa ceva. Eu nu mai consum substanțe de ani de zile cu excepția cafelei de care mă dezlipesc mai greu. Sunt cuminte, la locul meu, nici alcool nu mai consum decât un pahar de vin roșu la sfârșitul săptămânii. Îmi pare rău pentru cei ce trebuie să treacă prin așa ceva. Mă bucur că am avut măcar un profesor care m-a susținut cu licența. Școala ajută mult, dar nu în totalitate. Le doresc tuturor să ajungă cât mai bine informați și să existe cât mai multe platforme similare disponibile pentru oameni, să devină un trend încât să râdă în nas celor care le mai propun dățile viitoare astfel de experiențe. Vă doresc numai bine! Mulțumesc!”

Anonim

У меня был случай в автобусе полном людей - мужик сидящий позади меня просунул руку между сидением и стеной с окном и ухватил меня за грудь(несколько раз!) Причем сделал это не сразу, а сначала просто начал медленно просовывать свою руку, чего я сразу не заметила. На мои комментарии его друзья смеялись, а он сам притворялся спящим. Это было ужасно. Самое неприятное - это стыд, который я испытывала на протяжении всей оставшейся поездки.

Anonim

Am fost la unul din cele mai prestigioase licee din oras. Si am avut un profesor de educatie fizica, care hartuia fetele si lua mita. Ne era frica sa zicem cuiva despre asta ca sa nu ne pice la BAC. Erau zvonuri ca a violat ceva eleve din colegiu. Nu stiu daca este adevarat, dar tin minte ca odata colega mea a venit intr-o bluza cu Mickey Mouse si el radea si o apuca de sani de fata cu noi toti. Si cand ea s-a tras indignata si rusinata, el a zis "Ce? Nu am facut nimic rau, doar ma joc cu Michi!" Mie rusine si pana in ziua de zi ca nu i-am tinut apararea si ca nimeni din noi nu a reactionat nicicum. Am fost invatati sa fim copii ascultatori si sa respectam adultii. Pacat.

Катя

Я взяла ночной автобус из Кишинева в Бухарест. Прибыли мы в 6 утра, что в конце декабря означает мглу и холод, и мне предстояло ждать еще два часа пока приедет моя подруга. Вокзал на отшибе, ни тебе магазинов, ни людей, ни даже туалета. Пассажиры разошлись, осталась я, еще одна молодая женщина и двое водителей автобуса. Мы спросили, где тут поблизости туалет, и они вызвались сходить с нами до заправки. 
Вернувшись на вокзал, полным спящих бомжей, решено было переждать час в автобусе. Один водитель лег спать на заднем ряду, женщина осталась на своем месте, а я пересела поближе к двери, чтобы сразу выйти, как увижу свою подругу. И тут началось. 
Второй водитель стал уговаривать меня лечь с ним под плед "погреться", и в ответ на мое "нет" последовали аргументы вроде "да не бойся ты, никто не узнает, твой парень сейчас все равно далеко, ну давай, тебе понравится". И пока я в панике требовала открыть дверь, он не постеснялся ущипнуть меня за задницу.
Коктейль из страха, отвращения и стыда - одна из худших комбинаций, что можно почувствовать в жизни, и именно это я чувствовала десятки раз, когда незнакомые и знакомые мужчины позволяли себе слишком многое в мою сторону.”

Anonim

Am fost in clasele primare (cred ca a treia) și mergeam cu colega mea acasă de la scoala (vreo 10 minute distanță). Cănd intram în curte, s-a apropiat un domn de noi și ne-a zis că vrea să facă pipi, dar nu mai poate ține pînă acasă și ne-a rugat să îl 'păzim' pînă își face nevoile, și dacă vine cineva să-l strigăm pe nume. Noi eram derutate, nu știam cum să procedăm, părinții sau profesorii nu ne-au zis niciodată ce ar trebui să facem în situații de genul. Și cumva ne era incomod să-i zicem NU, ne ruga foarte insistent. A intrat în scara blocului și a început să se masturbeze, uitându-se la noi. Atunci pentru prima dată în viață am văzut un penis. Noi nu înțelegeam ce se întâmplă, iar în cîteva momente, cand am văzut că vin oamenii, i-am strigat numele și am fugit acasă. Nu am vorbit niciodată despre asta cu nimeni, nici cu părinții, nici cu colega mea. Mi-e groază să mă gândesc cu câți copii el a procedat la fel sau mai rău.

Anonim

Eram studentă. În anii de studenție, foarte des eram prezentatoare în cadrul evenimentelor de facultate, cât și a evenimentelor universitare. La orice eveniment, prezentam împreună cu un băiat/ bărbat (clasica prezentatorilor moldovenești - fată + băiat) și deseori colegul meu era din afara facultății, mai matur, poate chiar vestit în rândul prezentatorilor din Republica Moldova. Așa a fost și în seara aceea. Ne pregăteam toată săptămâna și de fiecare dată la repetiții sau la întruniri pentru pregătire a evenimentului, îmi făcea din ochi, glumea și îmi acorda semne evidente de atenție. În seara evenimentului, culisele erau destul de aglomerate, deci ne-a revenit aceeași odaie pentru schimb de haine, la ambii, doar mergeam pe rând să le schimbăm. Deseori în timp ce-mi schimbam hainele, el intra și mereu își cauta ba pixul, ba papionul, ba încă ceva, și trăgea cu ochiul nu în căutarea lucrurilor ci în căutarea părților corpului meu cumva dezgolit. La finalul primei părți a evenimentului am mers să facem o pauză în culise, și el brusc m-a strâns de talie și m-a împins spre perete. Apoi m-a sărutat pasional, fără multă vorbă.

La finalul evenimentului aveam nevoie să plec împreună cu o colegă acasă (trăiam relativ departe de locul unde s-a petrecut serata) și tipul s-a oferit să ne ducă acasă. Sperând că vom fi împreună cu colega, și neavând prea mulți bani (cum sunt la noi studenții) pentru un taxi, am acceptat.

Colega a coborât mai devreme. Și în 2-3 minute de călătorie doar în doi, el a început să-mi pună mâna pe picior, pe genunchi, apoi coapsă. Nu s-a sfiit să își treacă mâna și în sutienul meu, ne cătând că protestam și îi ceream să înceteze, și ne cătând că era șofer. Într-un final, așa am ajuns la destinație (evident eram înspăimântată, și i-am cerut să oprească la o altă scară, din apropiere). Apoi a dat să mă sărute și l-am oprit. M-a ținut de vorbă încă o jumătate de oră (timp în care mașina era încuiată) și la protestele mele de a mă lăsa să plec pentru că era trecut de 12, îmi spunea "Ești atât de frumoasă, specială etc. Poate rămâi și mergem în altă parte. Vei avea destul timp să te odihnești." Mă tot săruta forțat și încerca să evolueze lucrurile însă îl opream insistent. Într-un final mi-a reușit să ies. Trecuse aproximativ o oră și jumătate din momentul când am ajuns la scară. Am aștepta în scara unei alte case, până a plecat (cam 10 minute) și apoi am ieșit, tremurând, cu gândul la ce s-ar fi putut întâmpla. 

Nimeni nu mi-a vorbit despre ce s-ar fi putut întâmpla unei fete, în compania unui om în care profesorii și administrația universitară avea încredere. Nimeni nu mi-a vorbit despre cum să procedez și ce să fac în astfel de cazuri. Nu i-am vorbit și eu nimănui despre acel caz, în dorința de a uita seara și tipul nesimțit. Credeam până atunci că sunt pregătită, că nu sunt naivă. Iar după seara aceea, am învățat încă o lecție valoroasă. Am învățat că: 1. Nu pot avea încredere oarbă în absolut nimeni. 2. Mereu trebuie să am rezerve de bani (inclusiv în cont) pentru un taxi. 3. Butonul de apel al urgenței și poliției erau setate la shortcut (un click lung pe 1 sau 2 și apelul se efectua automat).

 

Doi ani mai târziu, iar am prezentat împreună cu el un alt eveniment. Nu m-am salutat, nu am glumit, nu am schimbat vorbe de bun simț. Doar i-am spus că dacă îl văd flirtând sau dându-se la o altă studentă firavă și naivă, nu scapă de data asta. Și va avea de suferit nu doar vocația sa de prezentator, dar și reputația profesională.

 

Cireș e important, și promovarea valorilor potrivite, promovarea cuvântului "Nu" care chiar înseamnă NU, cât și promovarea "ieșirilor" din astfel de situații, sau "ce să faci când..." - toate sunt extrem de necesare societății noastre. Într-atât de necesare, încât pot salva demnități sau chiar și vieți.

Аля

Какое-то время назад, я встречалась с одним молодым человеком. Он был вежлив со мной, делал комплименты, что само собой разумеется, очень мне льстило. Однажды, мы попали с ним на день рождения его друга, где все изрядно напились, после чего, я осталась дома у своего парня, так как он жил неподалеку от места праздника. На тот момент, хоть я и была уже взрослой девочкой (19 лет) никаких сексуальных отношений у меня ещё не было, да я и не собиралась с этим спешить, тем более, что он сам меня убедил в том, что ему не важно наличие секса в отношениях. В общем, так или иначе, мы остались у него на ночь, и, как следовало ожидать, через какое то время, наши разговоры по душам и поцелуи начали переходить в домогательства с его стороны. Откровенно говоря, я не хотела этого, но убила себя в том, что так надо. Тем более, что парень был изрядно выпивший ( я тоже, но не сильно) и я опасалась, что если сейчас откажу, он может мне навредить, тем более, что мои родители были не в курсе, всего происходящего ( сказала, что осталась у подруги) и понимала, что если откажу, он может проявить агрессию и в таком случае, мне будет только хуже. В общем, так или иначе, я сделала то, чего он хотел, дабы избежать проблем. Мне было это неприятно и я искренне этого не хотела, но внутренний страх заставлял меня думать иначе. Через какое-то время, мне стало понятно, что ему нравилась такая модель отношений. Что я была от него зависима, в силу своей сентиментальности. Он знал, что для меня играет роль то, что он мой первый парень и я от него никуда не денусь. Когда я поняла это ( где-то через 2-3 месяца) конечно, бросила его, что тоже было для меня достаточно трудно. Ведь всё то время, что мы встречались я искренне не хотела чтобы он чувствовал себя как-то некомфортно, поэтому постоянно делала вещи, которые нравилось ему, но приносили дискомфорт мне. 


После того как мы расстались, у меня остался некий барьер в отношениях, ведь я уже год как не хочу завязывать ничего серьезного. 
Мой опыт, основывается на том, что в определенный момент моей жизни, я была очень одинока и мне хотелось, чтобы был рядом хоть кто-то. Я понимала, что он был не идеалом, но мне было достаточно и того, что он просто был. 
Сейчас, когда мне начинает нравится какой-то парень, я постоянно задаю себе вопрос : "он мне нравится или я просто ищу внимания?" И, чаще всего, я понимаю - не нужно ассоциировать себя с кем-то. То что ты не заводишь отношения, совершенно нормально. И если чувствуешь, что это не твоё, или что ты не готов, не бойся сказать нет. Это может круто изменить твою жизнь.

Anonim

Mi s-a întâmplat să fiu hărțuită de taxator în troleibuz la Chișinău. Când am cumparat biletul mi-a zis că îi pare cunoscută fața mea. Deobicei, nu vorbesc cu necunoscuții, dar în ziua aia eram bine-dispusă și i-am zis că poate m-a văzut la televizor, că am fost recent în emisiune, și mi-am pus căști în urechi să ascult muzică. Și atunci el A SCOS CASCA DIN URECHEA MEA și mi-a întrebat numele. M-am încruntat și am zis foarte clar că nu vreau să fac cunoștință și să mă lase în pace și iar mi-am pus casca. EL A SCOS-O A DOUA OARĂ și a zis că sunt frumoasă și doar vrea să vorbească puțin cu mine. Nu mai știu ce i-am zis, dar știu că am fost foarte supărată. Nu s-a ăntâmplat ceva oribil, dar era înfricoșător că nici de față cu zeci de oameni nu te poți simți în siguranță, că spațiu tău privat și bunurile personale nu se respectă, că oamenii din jur aprobă în tăcere astfel de comportamente și că un NU sigur de cele mai multe ori nu contează. Și cel mai rău a fost că când am postat pe insta această poveste, unii din cunoscuții mei bărbați au inceput să zică nu e nimic greșit în ce a făcut taxatorul, să o iau ca compliment și că femeilor oricum le place ca bărbații să fie insistenți. Am încercat să-i explic punctul meu de vedere, dar pînă la urmă am rupt legatură cu asemenea persoane.

Anonim

Когда я иду в универ, то мне приходится переходить из одну сторону улицу на другую через подземный переход, который находится возле гостиницы "Кишинёв". Не самое приятное место. В один день, когда я шла через подземку, то один парень спускался по лестнице вниз, а я поднималась наверх. И я увидела, что он резко протягивает руку к моей попе, но я не успела быстро отодвинуть её. Получилось так, что он хотел за неё схватиться, но смог только притронуться к ней из-за того, что я отодвинулась и моя реакция на его поступок была такова, что я назвала его уродом. Он обернулся и очень удивился, как будто трогать за попы девушек это что-то нормальное.

Аноним

Однажды, я поехала вместе со своим молодым человеком в село, чтобы помочь одной пожилой семье. Мы им служили. Когда мы решили попрощаться с ними, то я пошла прощаться с дедушкой, а мой молодой человек пошёл прощаться с бабушкой. Мне так стало жалко дедушку, что я решила его приобнять, но так, совсем лёгенько. В итоге, он держал мои руки, чтобы пообниматься ещё и у меня даже мыслей не было, что его рука потом протянется к моей груди и я быстро отошла от него, поэтому делайте добро аккуратно.

Аноним

Очень много раз видела, как взрослые мужчины могут проходить мимо людей не завязав ширинку. Часто видела такое на мосту, который возле цирка. Один раз я шла с подругами и мужчина просто вывалил свои яйца и трогал их. Другой раз я шла сама и мужчина сидел под мостом и дрочил. И всё на том же мосту, который возле цирка. Третий раз я гуляла с подругой и мы поднимались по дороге, которая соединяет Рышкановку и Чеканы. Там рядом находится лес и мы увидели, что стоит мужчина в одних трусах, а на улице было холодно. Он в открытую дрочил и мы опять же быстро пошли. На пути мы увидели женщину с коляской и сказали ей развернуться и не идти через эту дорогу. Она нас послушала и мы все дружно убежали из того места

Anonim

Era o zi de primăvară, cald, frumos. Vorbeam pe net cu un băiat care îmi plăcea, totul era ok. Mi-a scris sa ne vedem in acea zi pe la 16:00. A zis ca vine lânga casa mea daca vreau deci nu aveam motive sa nu vreau. A venit ora 16:00,am ieșit spre stație în intâmpinarea lui.Mare mi-a fost mirarea când l-am vazut pe el,și prietenul lui. M-am apropiat,am vorbit și incercam subtil sa aflu de ce erau doi,ceea ce nu s-a intamplat.

Tot vorbind și mergând ne apropiam de o padure,ceea ce parea a fi planuit de ei dinainte.Dar eu eram o fire sfioasă,nu puteam sa ma opun sau sa zic ceva,mai ales ca erau ambii 1.90cm +.Deci clar nu puteam face nimic. Ceea ce a urmat mai departe cred ca poate fi clar. Unul ma ținea,m-au impins jos ca sa cad in genunchi,incercau sa ma pune sa le fac pe plac.Eram intr-o situația puțin spus oribilă și nu puteam face nimic decât sa sper ca voi scapa cumva ca prin minune. Cand nu erau atenți am reușit sa ating butonul telefonul și sa apas pentru SOS,unde era pus numarul prietenei și vecinei mele.

Peste vreo 5 min aceasta era acolo și ma chema.Tipii au auzit și s-au speriat,mi-au dat pace sa plec. Dupa acea situația ne-am mai intalnit cu ei de mai multe ori prin oraș...de nedescris ce simțeam.

Аноним

Мне было лет 11, когда я ехала в трамвае вместе со своей мамой. Я сидела на сидении и смотрела в окошко на красивые улочки. Трамвай не особо был заполнен, но я заметила, как один высокий парень очень близко подходил к сидящим девушкам и тёрся об их плечи. Я видела, что девушка оборачивалась и не понимала почему он к ней так трётся. Эта девушка вышла из транспорта и он решил перейти ко мне.  Я почувствовала что-то твёрдое у своего плеча, но я отодвигалась всё ближе к окну, а он всё ближе ко мне. Пока, вдруг он резко вышел из трамвая. Это запомнилось мне надолго, но самое печальное, что было видно, как он лезет к девушкам и никто его не остановил.

Аноним

В Кишинёве разгуливает парень (лет 17), который просит именно у девушек деньги, якобы ему не хватает на проезд в другой город. Один раз он решил подойти ко мне и начал спрашивать "Девушка, а вы можете мне помочь?" и его рука протянулась к моей груди. Мне пришлось его ударить и идти дальше. Этого же парня я встречала несколько раз по городу и по всей видимости он меня не помнил и подходил ко мне ещё пару раз. Я ему грубо отвечала, что знаю его и просила меня не трогать. Один раз, я стояла и общалась с подругой и именно она мне рассказала про то, что он самозванец. Просит денег у девушек, а потом просит их аккаунт в соц сетях. И пока мы наблюдали за ним, то одну из девушек (выглядела на лет 15) он поцеловал прямо в губы и ущипнул за попу.

Аноним

Как-то раз я возвращалась одна домой после одного мероприятия. На этом мероприятии нас разрисовывали в разных животных и я выбрала рисунок кошки. Я как-то не подумала смыть потом этот рисунок и вообще забыла, что моё лицо разрисовано. Мне было лет 15. И пока я шла по центральной улице, то мужчины мне говорили "Кс-кс", "Эй киска" и я не понимала почему, пока не вспомнила про рисунок на лице. Когда я уже подходила к дому, то один мужчина прям схватил меня и назвал меня кошкой, но я силой отцепилась от него и очень испугалась.

Аноним

Я помню, как я возвращалась домой вечером. Время было 21:30, а мне было лет 17. Я уже поднималась к своему дому по лестнице и было достаточно темно. Лестница не освещалась. Я вижу, что мимо меня проходит парень и держит свою руку в штанах. Он задаёт мне тихонько вопрос "Девушка, секса не хочешь?". Я ответила нет и побежала вперёд к дому.

Anonim

Venea dimineață din oraș ,după chestiile rezolvate și m-am oprit să fumez o țigară ,stând în voie alerga un bărbat cu mâna legată(cum eu am gândit) ,se oprește lângă mine și începe a masturba și din mână cea care era legat desface o pereche de chiloți,el se uita la mine și îmi spune,, vreai sa ei în mână sau gura,, eu în șoc am am pornit în drumul meu mai departe ,el din urmă mea și îmi arată penisul,eu speriată am plecat mai departe după care îi arătasem un gest urat si i-am spus că dacă se apropie în omor .

După acel caz l-am mai văzut prin oraș de câteva ori ,dar mă bucur foarte mult ca nu a venit în urma mea și nu mi-a făcut nimic.

Anonim

Eram in liceu, era iarna, clasa a 10a sau a 11a. Era o dimineata de sambata in care trebuia sa merg la liceu la profesorul meu de matematica sa ii transmit niste pagini printate. Cand am intrat in cabinet, canta radioul, el scria ceva la tabla si mirosea a alcool. M-am apropiat de masa lui si ii aratam ce am printat cand el m-a tras de brate si m-a sarutat pe gura. Un om batran, 65+, a sarutat fortat o copilita de 15-16 ani. M-am blocat... am soptit “o zi buna” si am fugit. Tot drumul inapoi spre casa ma gandeam cu ce-am gresit EU sa patesc asta - aveam o aparenta infantila, eram intr-o scurta amorfa, cu ochi umflati de nesomn, nemachiata, nu faceam contact vizual, I definitely wasn’t “asking for it”. Stiu ca rational nu eu sunt de vina, dar rusinea m-a acaparat de parca am fost singura responsabila. It really messed me up... mi-e frica pentru mine, pentru copilul meu si toti copiii de pe planeta.

Anonim

Critic de artă, artist plastic, autor al mai multor ediții de carte, fost decan, actual profesor si conferențiar universitar...în spatele acestor titluri frumoase și cu rezonanță, dar ce se ascunde în spatele lor? 

Avansuri la studente tinere, adeseori cele mai sensibile și timide, care nu ar fi putut riposta sau reproșa unele atingeri. 

Totul a început în anul 2 de studii în cadrul facultății Textile și Poligrafie, atunci când a început sa ne țină cursul de desen și pictură. La prima vedere un om blând, de o sensibilitate, bunătate și inteligență rară. Foarte atent și "grijuliu" cu noi fetele. Eu fiind mai novice în ale desenului, mi s-a propus să vin sâmbătă pentru a exersa și a recupera. Atunci si au început atingerile în zona gatului, care adeseori coborau în zona decolteului, îmbrățișări si săruturi de frunte. Neștiind inițial care ar fi intențiile lui, si crezând că exagerez nu am dat alarma, dar am tolerat. Atunci când eram mai tristă sau abătut mă chema în cabinetul lui, ma îmbrățișa și continua să ma sărute pe frunte, iar mâinile sa alunece pe corp. Încercând să ma eliberez și să fug, acesta opunea rezistență, noroc că un coleg a deschis ușa, iar eu am reușit să fug. Acesta a fost momentul în care eu am sesizat persoanele responsabile. Rezultatul a fost unul îmbucurător pentru mine și colegile mele (victime și ele ale acestor abuzuri), dar trist pentru colegii la care a rămas să țină aceste cursuri. 

O perioada m-am simțit vinovata în fata colegilor, pentru că abilitățile sale didactice și modul de predare într-adevăr erau unice, iar rezultatele colegilor nu întârziau să apară.  2 ani am continuat să dau ochii cu acest profesor, să-i zic "Bună ziua" și să fiu privită cu dispreț de către acest om pentru că nu am tăcut!

Elena

Aveam vreo 15 ani. Ascultam muzică rock și visam să învăț să cânt la chitară. Am reușit să găsesc în cadrul unei școli din sectorul Ciocana al capitalei un cerc de elevi, sponsorizat de un ong. Erau grupuri de elevi care voiam să ne învățăm să cântăm la chitară, când într-o bună zi aflu că profesorul de muzică al cercului, un bărbat de circa 45 de ani, m-a transferat la lecții private.

 

Nu m-a atins niciodată, nu am vorbit despre sex, adică nu mi s-au întâmplat lucruri vădite, ca să pot să mă plâng pe hărțuire sexuală. Mă simțeam intimidată de felul în care mă privea. La lecție, îmi dedica piese la pian sau „uite, aseară am compus o poezie despre tine”... Îmi aducea fotografii și-mi arăta copiii lui, care de altfel erau adulți.

 

Am început să fac skip la lecțiile sale și deși anunțam că nu voi veni, el mă suna insistent acasă. Deja și părinții au început să bănuiască că ceva e în neregulă în comportamentul său. Până într-o zi am renunțat definitiv la lecțiile de chitară. Până nu demult (acum am 27 de ani) mă tot suna pe telefonul fix și mă solicita la telefon, fie îmi ura „la mulți ani” de sărbători, fie mă întreba de ce nu vreau să vorbesc cu el?

 

Încă mi se face greață, când îmi amintesc!

Anonim 

Am participat la un proiect educational Erasmus+ in Polonia cativa ani in urma. Aveam un trainer, cu care ma intelegeam bine si intr-o seara ne-a venit o idee sa ne scaldam in bazinul hotelului chiar daca era in afara orelor de lucru. Just for fun. Ne-am dezbracat pana la lingerie si ne-am bagat in apa. Am innotat, am vorbit despre viata, iar el a inceput sa se dea la mine - incerca sa ma sarute. I-am zis categoric ca nu vreau asta si nici macar imbratisari si ca ma supara ca strica asa un moment frumos cu avansurile lui nedorite. Nu pot intelege de ce o femeie si un barbat nu pot face chestii mai speciale impreuna fara sa creeze un context romantic si fara ca comportamentul femeii sa fie interpretat ca flirt. El nu a mai insistat, iar a doua zi tot ma cauta sa vorbim in doi. Il evitam pentru ca chiar nu aveam niciun interes fata de el si nu voiam sa ascult povesti gen I really like you, you're so special, bla bla. Dar am acceptat sa vorbam ca parea deja disperat. Mi-a zis cam fix ce nu am vrut sa aud + ma facut sa ma simt foarte prost si m-a criticat pentru ca chipurile aveam prejudecati fata de barbati georgieni ca el. Eu am inceput sa plang si am plecat, am intrat in camera mea si m-am pus pe veceu. Si el A INTRAT LA BAIE cat stateam acolo dezbracata, spunand ca doar vrea sa se asigure ca sunt ok. Am fost foarte furioasa, dar nu am zis la nimeni despre cele intamplate pentru ca nu sunt razbunatoare si nu am dorit ca el sa fie dat afara de la lucru. I-am scris un mesaj, in care am zis ca nu sunt de acord cu comportamentul lui si el a cerut scuze. Acum ma gandesc sa vorbesc cu colegele lui ca sa stie ce se intampla dupa usi inchise.

Anonim

Eram anul 1 la colegiu. Făceam aceeași ruta zi de zi. Intr-o zi de primăvara era soare și foarte cald afara,astfel am decis sa port rochie în acea zi. (Foarte rar port fuste/rochii). M-am urcat în microbuz și ascultam muzica in casti. La un moment dat s-a Așezat un domn lângă mine care nu arată tocmai ok( miroase urat și arată a alcoolic). Ma gândeam poate sa ma ridic de la locul meu,dar apoi m-am gândit ca sa nu subestimez persoana. La un moment dat simt o mâna cum ma apuca de picior și ma netezește. Eu am împins,peste câteva secunde el iarăși pune mâna,iar eu l-am rugat sa-și ia mâna la care el a reacționat șocat parca nu a observat. După rugămintea mea el oricum insista și punea mâna așa ca m-am ridicat in picioare și deși erau foarte multe locuri eu nu ocupam vreo unul de frica. Apoi acest domn s-a Așezat lângă alta domnișoara și făcea același lucru,iar fata nu spunea nimic și de frica plângea. Domnul s-a oprit la aceeași oprire ca și mine și a început a merge după mine. Norocul meu este ca In același timp colegul meu de grupa m-a văzut și am plecat împreuna spre colegiu.

Anonim

Aveam 8 ani și locuiam cu buneii,la țară, părinții fiind plecați peste hotare. Periodic plecam în oraș, cu bunica la niște cumetri de-ai ei, pentru ca voiam la McDonald's. Rămâneam 2 zile și am fost hartuita de acel cumetru. O data când am dormit în camera lor, la o bucata de noapte m-am trezit fiind atinsa la vagin cu degetele, ca după sa încep a striga din răsputeri și a-i trezi pe ceilalți, alta data când eram singura în camera încerca să mă atingă și eu nu ii permiteam, dar nu aveam acea forță, eram doar un copil. Niciodată nu am vorbit cu buneii despre asta, cred ca îmi era frica și nici nu înțelegeam ce mi se întâmplă. De fiecare data când îmi amintesc, trece un fior prin mine..

Аноним

Когда я училась в начальной школе,мне было тогда примерно в 8-9 лет. Мы с подругой шли домой после школы, и я заметила одного знакомого ,который стоял между улицами, и я не могла не поздороваться, ( меня часто ругали, что я не здороваюсь с людьми, из-за моей стеснительности). Он заметил нас и повернулся в нашу сторону, и вытащил свои гениталии и потряс их смотря на нас. Мы испугались и побежали от того места. Когда я пришла домой, мама увидела что я трясусь от страха, и спросила,что случилось. Я ей трясущимися голосом сказала,что случилось, и она потом рассказала все отчиму. Год назад, разговаривая с мамой, я напомнила ей об этом, и я узнала, что этот знакомый был выпившим, что ещё сильнее разозлило их, и отчим побил его за это. Это отвратительное поведение, и употребление спиртных напитков,не должно быть оправданием, в совершении таких низких поступков. Пожалуйста, воспитайте своих детей,чтобы другие дети, подростки и даже взрослые, не подвергались этому харасменту больше, чтобы они не жили с этой травмой и страхом. Берегите себя, близких и детей.

Elena

Eram mică. Aveam 6 ani și eram în clasa întâi. Învățam la școala din sat, și cum erau anii 2000, toaleta era afară, la aer liber. Împreună cu o prietenă din clasă ne duceam acasă după lecții. Am mers la toaletă împreună - fără uși, doar pereți despărțitori, o fereastră fără geam pentru ”aerisire”. Eram ”în proces” când intrarea a fost blocată de un bărbat de vreo 40 de ani. Țin minte senzația de frică și rușine împletindu-se. 

Ne-am ridicat și eu și prietena mea, am tras pantalonii în sus și ne uitam cu oroare cum bărbatul și-a deschis fermuarul de la pantaloni și se masturba uitându-se la noi. Țin minte că ne spunea să nu ne temem, că el nu ne va face nimic rău. Țin minte că murmura ceva în continuu atingându-se.

Prietena mea a fost prima care a reacționat, s-a cățărat peste fereastră și a sărit în afara toaletei. Eu am urmat-o într-o secundă. Am alergat tot drumul spre casă. Nu am povestit părinților ca să nu mă certe și să nu se facă probleme. Prietena mea a spus totul părinților - ceea ce m-a mirat nespus când m-a informat. Nu știu dacă s-au luat ceva măsuri la școală. Știu că mult timp m-am tot temut să nu afle ai mei și să merg la toaletă după ore.

Аноним

Когда мне было примерно 5 лет, я часто выходила играть с соседними детьми,все были мальчиками,кроме моей сестры. Один мальчик,подросток лет 14-15, (был очень странным и жестоким, бил и издевался над животными), и вел себя очень невоспитанно, говорил развратные вещи и комментарии,и однажды потянул мою юбку вниз,тем самым потянул и мои трусики,оставляя меня полуголой. Эта травма и стыд осталась со мной на многие годы и я больше не выходила с ними играть,и даже не общалась. Мне больше 20 лет,но я не могу носить платья и юбки не чувствуя отвращение и страх, не только из-за истории случившееся со мной, но из-за моих наблюдений, как мальчики задирали юбки других девочек и говорили отвратительные вещи.

Аноним

Я переживала сексуальные домогательства в течении нескольких лет. Речь пойдёт о чрезмерной тактильности, которая была не желательна. Это был старый знакомый моей семьи. Мужик лет 40, сейчас уже и не знаю сколько ему. Мне в тот период было 12 - 15 лет. Сам он одинокий, в разводе , без детей. Он часто захаживал к нам в гости, хорошо общался с моей мамой и бабушкой, меня водил какое-то время на плаванье. Каждый раз приходя к нам, мог позволить себе долго обнимать меня, гладить, даже иногда целовать в шею или лоб. Я воспринимала его как близкого родственника, мне было очень неловко, но я думала , что такое поведение нормально, поэтому терпела и никогда не затрагивала эту тему. Через какое-то время, когда я повзрослела, он перестал общаться с моей семьёй так часто, вижу его не больше чем раз в год, а может ещё реже. Но совсем недавно он позвонил мне будучи пьяным (у него всегда были проблемы с алкоголем). Он сказал, что когда я была младше и ещё девственницей, он хотел со мной переспать и спросил, если бы я после этого написала на него заявление, я резко ответила утвердительно. Он кинул ещё пару фраз, о том как ему плохо из-за того, что он пьёт и больше мы не созванивались. Сейчас я очень жалею, что не говорила на эту тему с родными, не говорила о том, что мне не комфортно и иногда даже страшно, потому что была маленькой и не очень понимала, что вообще происходит. До сих пор ни с кем не делилась этой информацией, даже с самыми близкими друзьями и парнем.

Corina

Mi s-a întâmplat în februarie, într-un spital din Chișinău. Am fost la o consultație la medic, din cauza unor probleme la mână, el mi-o zis că urmează să fiu operată, și mi-a propus să fiu operată în aceeași seară. Avea peste 50 de ani și era șef de secție, și s-a comportat foarte frumos cu mine. Înainte de operație m-a dus la el în cabinet și mi-o dat niște haine de schimb. După intervenție la fel m-a condus în cabinetul său deoarece acolo îmi rămăseseră toate lucrurile. Mi-a zis ca urmează să mă interneze timp de o seară. Stăteam in cabinet deoarece el îmi completa in fisa medicală, după mi-a propus o cafea. Vedeam ca a trecut deja ceva timp și el evita să mă conducă în secția de internare, și atunci l-am întrebat când mergem să mă internez căci e târziu deja și as vrea să mă odihnesc. El mi-a zis sa rămân la el in cabinet, deoarece el oricum toată noaptea are săfie in sala de operație, și mai urmează și să-mi pună niște injecții contra durerii. În timp ce îmi făcea injecții m-am simțit super incomod deoarece introducea preparatul ăla foarte și foarte lent, și cu vata in mână îmi tot ștergea fesa, deși ar fi trebuit să o facă doar în locul în care urma să-mi pună injecția. In cabinet era un pat ( un divan din ăsta vechi, care se desface, acesta nu era desfăcut), și el mi-o zis sa ma întind pe el, că el mai are ceva de completat și imediat pleacă. I-am zis ca vreau să merg acasă, la care el mi-a răspuns că mâine dimineața trebuie sa fiu la 6 la pansament, iar într-un salon mai bine să nu mă internez deoarece acolo toți îs bolnavi de COVID (nu prea avea logică, pacienți cu covid in secția de microchirurgie). Eu de fire nu sunt o persoană super încrezută în sine, și nu am stat să îl contrazic, mai ales că după cum zicea el urma să rămân singură toată noaptea și îmi insufla încredere. Într-adevăr, de vreo jumătate de oră a fost plecat, după care a revenit, a stins lumina și s-a pus la calculator. Eu ma prefăceam că dorm. După aia s-a ridicat, a încuiat ușa și s-a așezat pe marginea patului. Mi-o făcut semn să mă dau mai încolo, la care eu am rămas nemișcată și speriată. El s-a întins lângă mine, cu corpul lipit de mine, iar fața sa la câțiva centimetri de a mea, deoarece nu era suficient spațiu. M-am speriat groaznic și nu știam ce să fac, m-am ridicat brusc și m-am așezat pe un scaun. El ma chema insistent, deoarece e târziu și trebuie să ne odihnim. Am refuzat și i-am zis ca nu îmi este comod să dorm așa. La care el s-a ridicat și a desfăcut patul, și-mi zice “Hai, treși la perete!”, am refuzat de nenumărate ori, sub pretextul că nu îmi este somn și vreau să mai stau în telefon. Stăteam pe scaun și plângeam de frică, nu știam cum sa interpretez totul, și cum să procedez. Periodic se mai trezea și ma chema pe pat (“treși la perete mai repejor”). Nu am dormit toată noaptea, am așteptat ora șase să mergem la pansament și să fug din spitalul ăla mai repede.

bottom of page