top of page
Cum să spui cuiva despre agresiunea sexuală
pe care ai suferit-o?
Agresiunea sexuală și hărțuirea sunt încă subiecte tabu în cultura noastră și atunci când se întâmplă astfel de cazuri, e complicat să găsești ajutor și să decizi ce să faci mai departe.
De aceea, noi oferim resurse utile și ghiduri pas cu pas despre cum să vorbim despre hărțuire, cum să reacționăm la povestea unui supraviețuitor/-toare, cum ne dăm seamă că suntem într-un mediu toxic și altele.
Menționăm, că noi, cei din proiectul C.I.R.E.S., nu suntem instruiți să oferim consiliere terapeutică sau juridică autorizată, însă am făcut o listă de organizații, unde poți găsi ajutor profesionist.
Dacă ai fost hărțuit/-ă sau agresat/-ă sexual și vrei să vorbești cu cineva despre asta, sfaturile de mai jos ar putea fi utile pentru tine:
Găsește o persoană în care ai încredere
Nu contează cât de apropiați sunteți - poate fi un membru al familiei, un prieten de-al tău, un profesor, un medic. Și nu uita de consultațiile online pentru supraviețuitorii agresiunilor sau hărțuirilor sexuale. Persoana pe care o alegi trebuie să fie de încredere, grijulie, capabilă să te asculte și să-ți păstreze secretul, dacă îi ceri asta.
Alege locul și timpul convenabil
O astfel de destăinuire poate fi o experiență obositoare și provocatoare. Vorbește atunci când te simți pregătit/ă, nu când cealaltă persoană se așteaptă să-i oferi detaliile. Găsește un loc unde vă veți simți confortabil și în siguranță, unde nimeni nu vă poate deranja sau asculta lucrurile pe care nu ai vrea să le afle și altcineva.
Povestește doar lucrurile pe care vrei să le spui
Fii liber/ă să împărtășești atâtea detalii, câte simți că e ok să le spui. Este absolut normal să nu povestești în amănunte experiența ta, dacă nu te simți gata să o faci. Concentrează-te pe sentimentele tale și pe modul în care te-a afectat acea întâmplare.
Spune-le cum te pot ajuta
De regulă, atunci când o persoană aude o poveste terifiantă, el/ea vrea să te ajute să te recuperezi. Spune-le modul în care ai vrea să obții ajutor sau de care ajutor ai avea nevoie. Fiecare are propriul mod de recuperare - unii au nevoie de mai mult spațiu, alții – de cineva care să-i susțină sau, pur și simplu, de cineva care să-l/s-o scoată la o plimbare.
De ce ai avea nevoie să povestești despre experiența ta?
Pentru că acesta e un pas important spre recuperare. Și nu uita că tu ești stăpân/-ă pe cum, când și cui îi împărtășești experiența ta. Dar în același timp nu te forța să-ți retrăiești trauma, povestind-o, - tu ai tot dreptul să nu vorbești despre asta, dacă nu ai energie pentru a purta conversații dureroase sau a suporta orice alte consecințe, pe care le poate genera o astfel de confesiune.
bottom of page