top of page
Cum să sprijini pe cineva, care a fost agresat sexual?
O astfel de experiență poate fi traumatizantă și poate avea efecte diferite asupra oamenilor. Unii preferă să vorbească, alții preferă să-și păstreze experiența în secret. Dar ceea ce trebuie să știi este că împărtășirea poveștii este primul pas către recuperare. Așadar, dacă un/o prieten/ă de-al tău/de-a ta a decis că acum este gata să-ți spună povestea sa, înseamnă că această persoană are cu adevărat încredere în tine. Sfatul nostru este să fii înțelegător/-oare, solidar/ă și autentic/ă.

În primul rând, găsește un loc liniștit și sigur pentru a vorbi. Asigură-te că nimic nu o să vă distragă atenția sau că nu există persoane care v-ar putea asculta convorbirea.

Pune-ți telefonul la modul silențios și preia postura prin care ai putea demonstra că ești prezent/ă și asculți activ. Prietenul/Prietena chiar are nevoie de toată atenția ta.
Asigură-ți prietenul/prietena că discuția dintre voi doi va rămâne confidențială

Întreabă-ți prietenul/ prietena cum se simte. Mulți supraviețuitori ai agresiunilor trec prin PTSD (tulburare de stres post-traumatic), care poate provoca anxietate, depresie, insomnii, gânduri intruzive și, în cele din urmă, reprezintă provocări în a trăi o viață normală, de zi cu zi. Sprijină-ți prietenul/prietena și spune-i că e ok să nu să se simtă ok și că tu ești alături să îl/o susții și să îl/o asculți ori de câte ori are nevoie. Arată-i că-ți pasă și întreabă dacă are nevoie de asistență profesională.
Și nu uita - ești aici pentru a asculta, nu pentru a judeca sau a comenta.
Arată-i prietenului tău/prietenei tale sprijinul tău

Validează-i povestea. Deseori, unul dintre motivele pentru care supraviețuitorii nu își împărtășesc poveștile este teama că povestea lor va fi considerată neadevărată. Această învinuirea de către societate trebuie oprită. Statisticile indică faptul că este extrem de puțin probabil ca un atac raportat să fie fals - doar 2% din agresiunile raportate sunt false, la fel ca și în cazul altor crime.
Asigură-ți prietenul/prietena că va trece peste asta

A supraviețui unei hărțuiri sau unei agresiuni sexuale, dar și a vrea să vorbești despre greutățile prin care treci, dovedește că prietenul tău/prietena ta e o persoană cu adevărat puternică. Ajută-l/ajut-o să înțeleagă că împărtășirea poveștii sale nu este ceva de care ar trebui să-i fie frică. Acesta este un act de curaj.
Asigură persoana că atacul nu s-a întâmplat din cauza lui/ei

De obicei, supraviețuitorii agresiunilor se învinovățesc pe ei înșiși, crezând că dacă ar fi acționat diferit, hărțuirea ar fi putut fi prevenită. Această vină e amplificată și de societatea care mereu judecă supraviețuitorii. Este important să subliniezi că nimeni nu poate fi învinuit pentru agresiunea sexuală înfăptuită de un răufăcător. Ajută-ți prietenul/prietena să înțeleagă că nu a avut de ales și că atacul a fost o întâmplare imprevizibilă, care l-a/a facut/-o în consecință victimă.
Amintește-i prietenului/prietenei că decizia îi aparține

Reamintește persoanei că opțiunea de raportare a hărțuirii este întotdeauna disponibilă și că el/ea este persoana cu dreptul de decizie. Deși este extrem de greu pentru un supraviețuitor să o facă, raportarea poate preveni noi hărțuiri din partea aceluiași criminal. Hărțuirea este o infracțiune, în care agresorii sunt mai predispuși să comită aceleași acțiuni din nou în mediu în care violența sexuală rămâne nepedepsită. Nu uita să menționezi că îți vei sprijini prietenul/prietena indiferent de ce decizie ia. Este povestea lui/ei și nimeni altcineva nu poate decide cum ar trebui să se termine.
Asigură-ți prietenul/prietena că nu este singur/ă

Împărtășirea unei experiențe terifiante este o provocare dificilă și un act de curaj. Amintește-i despre campania #MeToo și despre supraviețuitorii care au o viață reușită în ciuda durerii pe care au suferit-o. Nu este nevoie să-i faci publică povestea, dacă prietenul tău/prietena ta nu e de acord, dar a vorbi despre asta și a fi deschis/ă să-ți împărtășești gândurile și sentimentele este un pas uriaș în depășirea celor mai grele momente.
Sugerează prietenului / prietenei să facă un examen medical

 În timp ce contactarea poliției nu este întotdeauna o idee bună, un examen medical este o necesitate. Menționează faptul că sănătatea sa depinde de un examen medical, care trebuie făcut. Dacă există riscul de sarcină, pot fi luate în considerare opțiunile de contracepție de urgență și un test de sarcină (care se repetă după 2 săptămâni).

Alte teste recomandate pentru o persoană de orice gen după un atac includ testarea bolilor cu transmitere sexuală (cum ar fi gonoreea, chlamydia, infecția cu papilomavirus uman, sifilisul și hepatita) după 6 săptămâni, infecția cu HIV după 3 luni și testarea repetată pentru sifilis, hepatită și HIV după 6 luni. Mulți medici fac analiza de sânge, urină, secreții vaginale, cervicale sau uretrale pentru a verifica infecțiile cu transmitere sexuală. Dacă prietenul tău / prietena ta nu are bani să achite testele, care pot fi costisitoare în clinicile private, oferă-i ajutorul pentru a găsi teste gratuite în sectorul de sănătate publică sau organizațiile non-profit.
Păstrează confidențialitatea discuției voastre

Cu siguranță îți pasă mult de prietenul tău/prietena ta. Chiar dacă ai putea crede că este mai bine să-i raportezi experiența pentru a opri făptașul, supraviețuitorul/supraviețuitoarea este singura persoană în drept să decidă dacă o va face sau nu. Rolul tău este cel de ascultător și susținător. Nu tu ești cel care ar trebui să ia decizii, chiar dacă părerea ta este diferită și ai doar intenții bune.
Ai grijă de propriile trăiri

Deși pare fi dificil de acceptat, trebuie să înțelegi că atacul nu a fost sub controlul tău sau a prietenului tău/prietenei tale, ci doar sub controlul persoanei care a comis fapta. S-ar putea să simți frustrare, supărare, furie sau descurajare că s-a întâmplat așa ceva cu cineva apropiat, dar nu îți reproșa că nu poți ajuta mai mult. La această etapă, sprijinul și validarea din partea ta sunt suficiente.
bottom of page